Pvm: 05.03.1997

Osasto: Muoti - ja tekstiilitaide

Koulutusohjelma: Vaatesuunnittelu ja pukutaide

Tekijä: Storgård Peter

Työn nimi: Tre Innebandykollektioner

 

Tre Innebandykollektioner

Mitt slutarbete är först och främst ett visuellt sådant, där kollektionerna innehållande spel- och uppvärmningskläder för innebandy står i centrum. Jag har analyserat sporten och skrivit orn hur jag ser på den idag och i framtiden.

Innebandy är en relativt ny sport. Drygt femton år har man spelat innebandy i organiserade former. Innebandy är Europas snabbast växande sport, men det är specielit här i norden som sporten fätt sitt ordentliga genombrott. Innebandyns sportsliga utveckling har varit enorm.

P.g.a. innebandyns unga ålder har ingen naturlig utveckling skett beträffande spelkläderna. Man får känslan av att de endast är till för att skilja lagen åt. Jag ville skapa innebandyspelkläder som genom sitt utseende, d.v.s. färger, former och mönster, sänder de signaler föreningen eller laget önskar. Det handlar om kläder som hjälper till att locka ungdomar, med rätt livsinställning, till sporten. Det finns alla möjligheter att göra innebandyn till en livsstil på samma sätt som snowboardåkning har blivit. Kläderna och musiken är lika viktiga som sporten i sig. För innebandyns del skulle det gälla att hitta en passande image. Klädema är en mycket stor del av denna image.

Mitt slutarbete består av tre stycken innebandykollektioner, en klassisk (Classic), en modern (Roadrace) och en futuristisk (Snake). Alla tre är olika varandra så att varje lag i princip kunde hitta sin favoritstil i någon av dom. Den klassiska har hämtat sin inspiration från tennisens stilrena värld där gentlemannauppträdande är minst lika viktigt som sporten i sig. Roadrace inspiration är hämtad från gatumodet kombinerat med influenser ftån Formel 1. Den futuristiska kollektionen Snake har inspirerats av ormarnas strömlinjeformade och smidiga värld.

Vi som har innebandyns utveckling i våra händer, vare sig det handlar om att ändra på regelboken, lätta på plånboken eller att utveckla det visuella, har ett stort ansvar. Det är vi som skall se till att sporten också i fortsättningen utvecklas i önskad riktning.

 

Aineisto: Lopputyökirja

Asiasanat: Innebandy, Sportkläder, CoolMax®