Pvm: 28.04.1997

Osasto: Muoti- ja tekstiilitaiteen osasto

Koulutusohjelma: Vaatesuunnittelu ja pukutaide

Tekijä: Sarlio Tiina Maria

Työn nimi: PRANA- pellavatakit

 

Lopputyöni liittyy kiinteästi TaiK:n vuosina 1994-96 järjestämään Pellavatie- projektiin. Projektin eri osat pohjautuvat suomalais-venäläiseen yhteistyöhön. Vastuuhenkilöinä toimivat apulaisprofessori Mariaana von Knorring, lehtori Hilkka Sillanpää-Suominen sekä professori Maria Koroleva Pietarin Muchina Akademiista.

Projektin myötä minulle tarjoutui mahdollisuus lopputyökseni suunnitella vaatemallisto jacquard-kudotusta pellavasta. Tekstiiliopiskelija Päivi Jokelaisen kanssa suunnittelimme yhteistyössä takkimallistoon sopivan kuosin eri värityksissä. Kankaat kudottiin Pietarissa sijaitsevassa kutomossa, jossa vierailimme syksyllä 1995. Toisessa vaiheessa syvennyin itse mallisten suunnitteluun ja toteutukseen. Oli haasteellista kokeilla pääasiassa sisustusmateriaalina käytettävän jacquard-kudoksen sopivuutta vaatetusmateriaaliksi.

PRANA-takkimalliston tarkoitus on monipuolistaa perinteisen pellavan kuvaa. Halusin löytää ratkaisuja, jotka sysäisevät pellavamyytin uusille raiteille. Viiden takin ja kahden hameen kokoelma pohjautuu yhteen laatuun. Erilaisia ilmeitä olen luonut käyttämällä hyväksi kuosin eri muunteluita sekä yhdistämällä pellavaan somistemateriaaleja kuten tekoturkista, nylonia ja kumipinnoitettua puuvillaa. Tuotteet ovat yksilöllisiä, linjakkaita ja iloisia. Vaatteet on suunniteltu ja toteutettu teollista valmistusta silmällä pitäen ja ne on pääosin valmistettu, TAIK:N ompelimossa.

Pellava-aihetta - pellavan historiaa, viljelyn perinteitä ja pellavaa kuituna - olen valottanut vain sen verran kun on tarpeen materiaalin perinteikkyyden ymmärtämiseksi ja kontrastin luomiseksi omille valinnoilleni. Pääosa työstä kuvaa kuosin ja mallisten syntyä, mukana on myös runsas kuvamateriaali luonnoksina ja valokuvina. Lopputyöni PRANA-pellavatakit oli esillä 'Pellavatie'-yhteisnäyttelyssä Helsingin Design Forumissa kesäkuussa 1996.

Aineisto: Lopputyökirja ja takkikokoelma

Asiasanat: pellava, jacquard-kudonta, vaatemallisto, takit