Pvm: 1997

Osasto: Muoti- ja tekstiilitaiteen osasto

Koulutusohjelma: Tekstiilitaide

Tekijä: Annukka ( Anna-Lea) Mikkola

Työn nimi: Japanilainen uni

Japanilainen uni on kirjallinen ja kuvallinen tarina tekstiilisuunnittelijan työstä, sekä kudotun verhoilukangasmalliston esittely. Se on prosessikuvaus ja eräänlainen omakuva. Viiden tilallisen tekstiilikirjan pohjana on tilallinen näyttely Taideteollisuusmuseossa keväällä 1998. Tähän näyttelyyn osallistuu yhteistyökumppanin! vaatetussuunnittelunopiskelija Solveiga Peltonen, sisustusarkkitehti Milla Björk-Vartiainen sekä valokuvaaja-kuvataiteilija Marja Helander.

Kangassuunnittelun lähtökohtana on ollut japanilainen kulttuuri. Myös tilakirjat pohjautuvat japanilaiseen perinteeseen sitoa talossa kudotuista raitamalleista kirja, joka on kulkenut ohje- ja mallikirjana sukupolvelta toiselle.

Tilalliset tekstillikirjani sisältävät sekä kudottuja että painettuja malleja. Olen koonnut niihin suunnitteluprosessin aikana syntyneitä töitä, kankaita, käsintehtyä paperia sekä kirpputorilta löytynyttä materiaalia viideksi erilliseksi kirjakokonaisuudeksi, joita tukee kirjalliset tarinat lopputyöosassa. Kirjat ovat yhtäaikaa luonne- ja materiaalikuvauksia. Jokaisen kirjaesittelyn alussa on studiokuvat kirjoista. Kirjojen sisäsivuista lopputyössä ei ole kuvia.

Lopputyön alkuosa keskittyy tilakirjojen kuvaamiseen ja kaikkeen siihen mikä on vaikuttanut niiden syntyyn, loppu-osassa kerron itse tuotteesta, kudotusta verhoilukangasmallistosta. Kudottujen huonekalukangasmallien rinnalla olen tehnyt 'maalauksellista suunnittelutyötä' ja suunnitellut ja toteuttanut Solveiga Peltosen Postgraduate -mallisten kankaat. Nämä rehevät vaatetuskankaat ovat vaikuttaneet kudottujen kankaiden suunnitteluun, ja ovat tärkeä osa koko suunnitteluprosessista.

Teollisesti kudotun PINTA -verhoilukangasmalliston tuotekehittely ja markkinointi on vielä kesken, joten mallisten lopullinen esittely tässä vaiheessa on mahdotonta. Neljän kuosin perheestä yhtä, Bambua ei ole vielä onnistuttu kutomaan teollisilla kangaspuilla, ja Kurpitsa -kuosinkin materiaalikehittely on kesken. Myös eri mallien värikartta voi jonkin verran elää ja muuttua. Mallisto on yhtenäinen kuosiperhe, jota haluan myydä kokonaisuutena. Siksi en olekaan laittanut lopullista pistettä tälle projektille.

Aineisto: Lopputyökirja

Asiasanat: Tilakirja, verhoilukangasmallisto