Pvm:18.06.1997

Osasto: Muoti - ja tekstiilitaiteen osasto

Koulutusohjelma: Tekstiilitaide

Tekijä: Hirvi Eija Kaarina

Työ nimi: Lenny

 

 

Aloitin keväällä -95 työstämään suunnittelemaani enkelihahmoa Mari- mekko Oy:llä. Tarkoituksena oli luoda kangaskokoelma ja kankaista erilaisia tuotteita. Hahmo sai nimen Lenny ja oman etiketin. Se seurasi kahta aiemmin luotua samantyyppistä kokoelmaa, Antti Eklundin Liskoa ja Marjaana Virran Mediatextiä. Kokoelmien äitihahmo on Marimekon sisustuspuolen suunnittelujohtaja Hilkka Rahikainen, joka on kiinnostunut eritoten nuorista suunnittelijoista. Sovimme työsuhteen alkaessa, että tekisin aiheesta myös lopputyöni Taideteolliseen Korkeakouluun.

Lennystä syntyi kolme kangasta, lakanat ja lakanapahvi, vaate- kokoelma, laukkuja, muki, tarroja, mainoksia ja sisustusrekvisiittaa Pohjoisesplanadilla sijaitsevaan Ruotsalaisen Teatterin myymälään. Työ opetti tekijäänsä samalla kun kehittelin historiaa ja persoonaa Lennylleni. Kohderyhmänä olin minä itse (s.1968) naisten mitoitusta käyttäen vastapainona Antti Eklundin Liskolle, jonka tuotteet

valmistettiin miesten mitoituksella kohderyhmänä kolmenkymmenen molemmilla puolilla olevat opiskelijat ja akateemiset henkilöt.

Lenny tuli kauppoihin maaliskuussa 1996. Se ei iskostunut Suomen kansan syviin riveihin, mutta houkutteli myymälöihin täysin uusia , nuoria asiakkaita, jopa niinkin nuoria kuin 12-16 vuotiaita. Se sai myös runsaasti julkisuutta tiedotusvälineissä ja näin Marimekko ilmaista mainosta. Katson sen paljolti oman aktiivisuuteni ansioksi, koska kiikutin Lennyn mm.1996 järjestetyn Nuorten Forumin jurytykseen ja näyttelyyn päästyäni Lenny sai ylitsevuotavan huomiotulvan. Sen jälkeen se kutsuttiin lukuisiin näyttelyihin koti- ja ulkomailla lukuun ottamatta Kioton Kansainvälisen Tekstiilikilpailun näyttelyä, joka oli jurytetty.

Lopputyöni kertoo melko vapaamuotoisesti tästä vuoden kestäneestä projektista ylä- ja alamäkineen. Se painottuu erityisesti mieli- kuvitusmaailmani toimintaan Lennyn tarinan syntyessä ja toisaalta osuuteeni ja ongelmiin markkinoinnissa. Esittelen myös kaikki tuotteet ja niiden syntyvaiheet runsain kuvin.

 

Aineisto: Kirja, Marimekon kevät -96 vaate- ja pikkukuvakatalogit, kangasnäytteet ja 20 kpl diapositiivejä

Asiasanat: Marimekko, painokangas, Lenny