Pvm: 26.2.1997

Osasto: Muoti- ja tekstiilitaiteen osasto

Koulutusohjelma: Tekstiilitaide

Tekijä: Hedman Sari Inkeri

Työn nimi: Rantautunut muisto

 

 

 

 

 

Lopputyöni Taideteollisen korkeakoulun TEVA-osastolla tekstiilitaiteen koulutusohjelmaan koostuu näyttelystä ja prosessia kuvaavasta kirjallisesta osasta. Lopputyönäyttelyni Rantautunut muisto koostui kolmesta työstä, joista kukin muodostuu tekstiiliteoksesta ja tekstistä, kolmesta minuun rantautuneesta muistosta. Teokset muodostavat kronologisen ja loogisen kokonaisuuden, kaaren, joka on minun elämäni kehästä katkottu.

'Naiset raameissa' on kokonaisuuden ensimmäinen työ. Se on kaksiosainen Osat I ja II , 'Mummi,' ja 'Mamma', ovat kooltaan identtiset (150 cm X 150 cm).Molemmat työt on kudottu palttinaksi ja niihin on viimeistelyvaiheessa tasaisesti sommiteltu kuhunkin 25 valokuvaa (6 cm X 9 cm) isoäideistäni. Kummankin osan materiaaleina ovat silkki ja pellava.

'Rantautunut muisto'-työ kertaa muiston pikkusisaren kuolemasta. Työ on kaksiosainen. Osat I ja II, 'Muisto' ja 'Varjo', ovat kooltaan identtiset (75 cm X 175 cm). Osa I on valkoinen, osa II tummanharmaa. Työ on tehty 'pistelemällä', ompelemalla haluttu 'sidos' käsin kylmään veteen liukenevalle pohjamateriaalille (Dissolvable, Whaleys, Englanti). Halutun rakenteen päälle on työhön koneella ennen liotusta ommeltu tukiristikko. Materiaalina on silkki. Viimeinen työ 'Kaareudun taivaaksi lapseni ylle' on installaatio. Se koostuu neljästä peräkkäin leijuvasta läpinäkyvästä kankaasta joiden läpi runo tummansinisellä pohjalla heijastuu. (Kukin kangas on 120 cm X 180 cm koko työ noin 120 cm X 180 cm X 300 cm). Kuvaan installaatiossa yön pysähtynyttä tunnelmaa. Kankaat ovat nukkuva, hitaasti hengittävä lapsi. Vapaina riippuessaan ne ottavat itseensä pienenkin ohi kulkevan liikkeen. Työn läpi heijastuva runo on selvimmin luettavissa ensimmäisessä kankaassa. Sanat toistuvat hajanaisina seuraavissa hajoten lopuksi seinille. Kankaiden materiaalion ohut polyesteri.

Kuhunkin työhön liittyvä runo on taustoineen ja tulkintoineen luet tavissa lopputyön kirjallisessa osassa, jossa kuvataan koko työn prosessia. Näyttelyssä olivat esillä erillisinä kansioina runot ja osa niihin liittyvää työn motiiveja selventävää tekstiä.

 

 

Aineisto: Lopputyön kirjallinen osa

Asiasanat: rantautunut muisto, muisto, silkki , pellava