Osasto: Muotoilu
Koulutusohjelma: Tekstiilitaide
Tekijä: Tillander-Luhtala, Marjaana
Työn nimi: Sisälläni virtaa
Työn laji: Lopputyö
Sivumäärä: 96

Tiivistelmä:

Lopputyöni koostuu näyttelystä ja kirjallisesta osasta. Näyttelyssä, jonka pidin alkukesästä 2004 helsinkiläisessä Johan S ^Ö galleriassa, oli mukana kaksitoista teosta. Kirjallinen osa selittää prosessin, jonka kävin läpi teoksia valmistaessani.

Teoskokonaisuuden yhteinen nimittäjä on virtaava joki, lapsuuteni Lestijoki Keski-Pohjanmaalla. Vesi on taiteellisen työni henkinen elementti, jonka kautta teokset ilmentyvät.

Halusin selvittää ne sisäisen maailmani osat, jotka pidättelivät luovuuttani ja olivat estäneet minua ryhtymästä taiteilijaksi jo nuoruudessa, kun mietin itselleni ammattia. Palaan teoksissani ja kirjallisessa osiossa varhaislapsuuteeni, jossa taiteilija minussa alun perin syntyi, mutta ei saanut tai voinut kasvaa. Annoin sille ensimmäisen kerran uudelleen tilaa vasta, kun olin täyttänyt 40 vuotta.

Lopputyöni on vastakohtien liitto. Tein salatuista tunteistani ja vuosikymmeniksi käsittelemättä jääneistä kokemuksistani mahdollisimman julkisia: seinätekstiilejä. Yksityinen ja yleinen, salainen ja julkinen ovat näin dialogissa keskenään jokaisessa teoksessa. Kun kirjoin pistoja metalliin, pitkään vaiennut pikkutyttö minussa alkoi puhua. Kirjoitin tarkkaan muistiin tunteeni ja muistoni.

Vastakohtaisuus on tärkeä myös materiaalivalinnoissani: pehmeä villa ja kangassuikaleet yhdistyvät kovaan metalliin ^Ö ja päinvastoin. Kaikki teokset on kirjottu omatekoisella langalla rei´itetyille alumiini- ja teräslevyille. Lankojen päämateriaali on huovutettu villa, mutta käytin myös lankakimppuja ja kangassuikaleita. Huovutin langat menetelmällä, jonka kehitin työprosessin aikana. Teoksia varten tein kymmeniä kirjontapistokokeiluja.

Valmiit työt ovat yksi-, kaksi-, kolme- ja neliosaisia. Pienimmän koko on 75x100 senttimetriä, suurin on 50x450 senttimetriä.

Aineisto: Teokset, 12 kpl, ja kirjallinen osio
Asiasanat: seinätekstiili, metallilevy, huovutus, villa, joki, kirjonta
Säilytyspaikka: Taideteollinen korkeakoulu
Salassapitoaika päättyy: