Avdelning: Fakulteten för design
Utbildningsprogram: Utbildningsprogrammet för textilkonst
Författare: Anna Huhta
Arbetets titel: Formgivare och företagare, två visioner för yrkesliv i textilbranschen
Arbetets art: Slutarbete
Antal sidor: 52

Resumé:

I mitt slutarbete har jag tagit fasta på problemet att det finns väldigt få arbetsplatser för textilformgivare i Finland. Därför utgår jag från att jag själv måste skapa min arbetsplats och använder slutarbetet till att undersöka vilka försörjningsmodeller som kan passa mig. Jag utgår från att arbeta med tryck och mönster. Jag fann inte en enhällig lösning på hur mitt framtida yrkesliv kommer att se ut, utan fann två modeller som jag ser möjlighet att arbeta med parallellt. Dethär gör mitt slutarbete tvådelat.

I den första delen av texten, som enbart är teoretisk, skriver jag om formgivning av mönster för textilindustrin. Jag går igenom hur jag med två års erfarenhet av mönsterformgivning på freelancebasis ser på yrkesroller och arbetsmetoder på området. Jag lyfter fram de faktorer som jag upplevt som viktiga i mitt mål att göra formgivning av mönster till ett inkomstbringande yrke.

I den andra delen av slutarbetet utvecklar jag med förhoppningen att själv fungera som producent, en textil produktfamilj som lämpar sig för småskalig tillverkning. Jag definierar vad jag anser är viktigt inom textil och formgivning för att kunna skapa en personlig och trovärdig produkt. Temat för produkterna har varit tv. Utifrån vitt bomullstyg och små mönster har jag skapat en helhet bestående av påslakan, dynvar, väskor, necessärer och ett brickbordskoncept. Resultatet är en kollektion inredningsprodukter som jag kallat TV FINLAND. Kollektionen ingår som en praktisk del i slutarbetet.

Material: Produktdel, Skriftlig del
Ämnesord: mönster, tv, formgivning
Förvaras vid: Konstindustriella högskolans bibliotek, Fakulteten för design
Sekretesstiden går ut: Genast