Osasto: Media Lab
Koulutusohjelma: MA in New Media
Tekijä: Hämäläinen, Perttu
Työn nimi: Kukakumma Muumaassa - keholla ja äänellä käytettävän lasten tietokonepelin konsepti- ja vuorovaikutussuunnittelu
Työn laji: Lopputyö
Sivumäärä: 75

Tiivistelmä:

Lapset viettävät yhä suuremman osan ajastaan tietokoneiden parissa, mikä voi vaikuttaa kielteisesti lasten terveydentilaan, etenkin jos tietokoneiden kanssa vietetty aika on pois ulkoleikeistä ja muista liikunnallisista toimista. Tietokoneet ovat perinteisesti fyysisesti passivoivia: Tietokonetta käytetään useimmiten istuen ja käyttöliittymälaitteet, kuten hiiri ja näppäimistö, eivät harjoita käyttäjän kehoa kokonaisvaltaisesti.

Tietokoneiden kasvava laskentateho ja halpojen mikrofonien ja internet-kameroiden yleistyminen mahdollistavat kuitenkin uudenlaisia havaitsevia käyttöliittymiä, jotka "näkevät ja kuulevat käyttäjän", kuten tämän työn aiheena olevassa Kukakumma Muumaassa -pelissä. Kukakumma Muumaassa on 4-9 -vuotiaille lapsille suunnattu tietokonepeli, jota käytetään kehon liikkeillä ja äänillä. Käyttäjä ohjaa pientä vihreää lohikäärmettä, joka esimerkiksi lentää, kun käyttäjä heiluttaa käsiään. Peli tarvitsee toimiakseen PC-tietokoneen lisäksi kameran ja mikrofonin. Pelin tavoitteena on tarjota liikunnallinen vaihtoehto perinteisille tietokonepeleille.

Lopputyö esittelee peli-idean ja yhden pelitehtävän toimivan prototyypin, keskittyen kirjoittajan osuuteen projektissa, eli käyttöliittymän suunnitteluun ja tekniseen toteutukseen. Työn vahvuuksia ovat toimiva ja käyttäjäkeskeisesti suunniteltu teknologia ja uudenlainen vuorovaikutustapa, joka sallii pelaajan ilmaista itseään pelihahmona sekä liikkeiden, että äänen avulla.


Aineisto:
Asiasanat: Kehollinen vuorovaikutus, tietokonenenäkö, tietokonekuulo
Säilytyspaikka:
Salassapitoaika päättyy: