Pvm: 1998

Osasto: Lavastustaiteen osasto

Koulutusohjelma: Lavastustaide

Tekijä: Vihavainen Satu Aino Marjaana

Työn nimi: Kirsikkapuisto

 

Tein lopputyöni lavastusproduktiona KOM-teatterissa Markus Grothin ohjaamaan Tšehovin Kirsikkapuistoon ( ensi-ilta 24.02.1997). Lopputyöni kirjallisessa osassa selvitän prosessin kulkua, tekijät, sekä tekemieni ratkaisuiden syyt ja taustat.

Kyseinen produktio oli yhteistyö projekti, jossa oli mukana teatterikoulu ja heidän valmistuvat näyttelijäoppilaansa, sekä muutama ylimääräinen henkilö. Monet näyttelijäoppilaat tekivät lopputyönsä produktiossa. Mukana oli myös vierailevia näyttelijöitä KOM-teatterin näyttelijöiden lisäksi.

Ohjaaja Markus Groth oli valmistunut hahmoterapeutiksi edellisenä keväänä, ja halusi käyttää oppimiaan metodeita kokonaisvaltaisesti esitykseen, erityisesti näyttelijöiden työhön. Hahmoterapia on pehmeän psykoterapian muoto, jonka pääperiaate on muodostaa kokonaisuus ensin ja siihen luottaen jäsentää yksityiskohdat. Kenenkään ei ollut pakko hyödyntää metodia .Käsitykseni mukaan, se oli vain mahdollisuus tai keino, jonka saattoi hyödyntää halutessaan tai tarvitessaan. Ohjaajan haluama "läsnäolo" ei varmastikaan ollut helppoa toteuttaa näyttämöllä, mutta siihen liittyvä sisäinen ja välillä ulkoinenkin kamppailu oli mielestäni äärimmäisen mielenkiintoista ja viehättävää katseltavaa (näyttelemistä).

Koska ennakkosuunnittelun aika oli jäänyt lyhyeksi aikataulujen ja näytelmän muuttumisen takia ( keväällä 1996 olimme vielä tekemässä Tšehovin Platovia),noudatin tiedostamatta lavastajan työssäni samaa kokonaisuuden ensiksi hahmottamisen periaatetta. Teimme tilaratkaisun ohjaajan kanssa heti harjoitusten alettua, mikä oli tietenkin käytännönkin ratkaisu.

Esityksestä muodostui mielestäni positiivinen tulkinta kaikkien osa-alueidensa takia. En koskaan ole kokenutkaan Tšehovin Kirsikkapuistoa erityisen traagisena näytelmänä, siksi oli hienoa olla mukana filosofialtaan kaiken hyväksyvässä tulkinnassa.

Pienessä teatterissa sekä joutui, että sai, tehdä paljon fyysistä työtä. Toivuin kuitenkin nopeasti, koska minulle jäi paljon kauniita, muistoja ja toivoa tulevasta.

 

Aineisto: 1 kansio

Asiasanat: lavastus, Tšehov, Kirsikkapuisto