Pvm: 26.11.1998

Osasto: Lavastustaiteen osasto

Tekijä: Janne Juhana Siltavuori

Työn nimi: Idiootti

 

Lopputyöni Taideteollisen korkeakoulun Lavastustaiteen osastolle oli lavastus Ryhmäteatterissa esitettyyn näytelmään Idiootti. Näytelmä oli sovitettu Fedor Dostojevskin samannimisen romaanin, pohjalta. Ensi-ilta oli 9.10.1997 ja sen ohjasi Esa Leskinen. Esiintyjiä oli yksitoista, joista kolme toimi myös muusikoilla. Musiikin oli säveltänyt Heikki Laitinen ja se esitettiin kuoro-osuuksina. Lavastuksessa otin huomioon esityspaikan todellisen tilan esitykseen vaikuttavana tekijänä. Käytin hyväkseni teatterisalin rakenteita ja. väritystä. Varsinainen lavastus toteutetun tyylitellysti ja niukasti. Suunnittelin näyttämölle myös teräksisen kalustesarjan, joka valmistettiin teatterin verstaalla. Kalusteita käytettiin läpi esityksen. Lavalla käytettiin myös elävää tulta, sekä suuria peilejä. Dokumentaatio-osassa keskityn selittämään ratkaisuihini johtaneita ajatuksia. Pohdin myös luovan työn prosessia teatterissa ja taiteilija - lavastaja suhdetta.

Tässä lavastuksessa minua kiinnosti musiikin, visuaalisuuden ja puheteatterin suhteiden tutkiminen, sekä tilan vaikutus esitykseen. Lavastus oli pelkistetty, eikä se toteuttanut perinteisellä tavalla kohtauspaikkojen vaihtoja kuten pyörönäyttämö tai simultaani- näyttämö. Lavastus pysyi alusta loppuun lähes samana.

Innoittajanani on toiminut ajatus "köyhästä" teatterista, Tadeus Kantorin Bio-objekti teatteri, sekä eurooppalaisesta nykyteatterista erityisesti Steven Berkoffin esitykset.

Keskeinen ajatus työssäni on ollut sisällön ja muodon erottaminen omiksi tasoikseen, niiden polarisaatio, sekä ristiriita.

 

Aineisto: 1 kansio, jossa tekstiä, kopioita luonnoksista ja työpiirustuksista, sekä valokuvia

Asiasanat: lavastus, teatteri, taide