Pvm: 03.12.1997

Osasto: Lavastustaiteen osasto

Tekijä : Järvinen Teppo

Työn nimi: Bronks

 

Lopputyöni Taideteollisen korkeakoulun lavastustaiteen laitoksella kostuu lavastuksesta näytelmään Bronks sekä tämän pohjalta tehdystä kirjallisesta osasta.

Kari Hotakaisen romaaniin perustuva Bronks toteutettiin Tampereen Teatteriin. Sen ensi-ilta oli 26.09.1997 Frenckellin näyttämöllä. Näytelmän dramatisoi ja ohjasi Juha Lehtola. Bronks:in kantaesitys oli 1994 Kom-teatterissa Lehtolan dramatisointina ja Tampereelle teimme toisen näyttämöversion, johon tekstiä edelleen sovitettiin.

Bronks kertoo kahden maailman, Joutomaan ja Keskustan törmäämisestä. Se on tragikoominen ja sadunsekaisen inhorealismin kuvaus tämänpäivän Suomen häviäjistä ja voittajista. Bronks on hyvin pirstaleinen. Kohtaukset kahden vastakkaisen maailman välillä leikkaavat tiheästi. Tämä kahtiajakautunut maailma oli suunnittelutyön pohjana ja ääripäitä etsittiin muotokielen, materiaalien, värien suhteen sekä maailmojen esittämisestä suhteessa tilaan. Tavoitteena oli Joutomaan ja Keskustan näyttämöllinen sovittaminen siten, että pienelle näyttämölle saadaan molemmat ääripäät lavastettua itsenäisinä näyttämökuvina ja visualisoitua taistelu elintilasta - Keskustan lopulta jyrätessä Joutomaan.

Lavastuksen suunnittelun ja toteutuksen valvonnan lisäksi työhön sisältyi rekvisiitan suunnittelua, sekä osittain puvustuksellisen rekvisiitan suunnittelua ja rakentamista.

Kirjallisessa osuudessa käyn suunnittelutyön taustoja läpi. Siinä esitellään kahtiajakautuneen lavastuksen perusteet - mitä lähdettiin hakemaan ja mihin päädyttiin.

 

Aineisto: Lopputyökirja, jossa produktioraportti, luonnoksia ja kuvia

Asiasanat: Hotakainen, Bronks, näytelmä, lavastus