Pvm: 1996
Osasto: Lavastustaiteen osasto
Koulutusohjelma: Lavastustaiteen koulutusohjelma
Tekijä: Niva Aino-Kaisa Maria
Työn nimi: Lavastus oopperaan Helmenkalastajat
Työn laji: Lopputyö

Lopputyöni Taideteoliseen Korkeakouluun lavastustaiteen laitokselle koostuu lavastuksen jo julisteen suunnittelusta, lopputyönäyttelystä sekä kirjallisesta osuudesta.

Lavastus ja juliste on suunniteltu Turun 0opperayhistyksen, Turun kaupunginorkisterin ja Turun kaupunginteatterin yhteistuotantoon, Georges Bizetin oopperaoan Helmenkalastajat. Ensi-ilta oli 3. 3.1995. Helmenkalastajat on ooppera rakkaudesta, intohimosta, kunniasta ja ystävyydestä, joka osoittautuu rakkauttakin arvokkaammaksi. Tarina sijoittuu Intian valtameressä sijaitsevalle Ceylonin saarelle muinaseen aikaan. Saaren asukkaat elävät helmenkalastuksella jo rukoilevart suojelusta ja onnea luonnon voimilta jo jumaliltaan.

Esityksessä yhdistyi romantiikka jo villi rituaalisuus. luonnontilassa elävän kylän omat rituaalit ja taikausko olivat esityksessä vahvasti läsnä. Päälimmäisenä lavastuksen mielikuvissa on todellisuuden ja epätodellsuuden yhdistyminen. Miten näyttämökuvan eri osat vastaavat jo kadonnutta todellisuutta ja mitä kuva kokonaisuutena kertoo asikkaiden ja aikansa suhteesta milijööseen. Tavoitteena on saada aineeton, hengittävä ja kuultava näyttämökuva peruselementtejä käyttäen. Vaarana oli intialainen eksotiikka sekä liika satumaisuus.

Lopputyöstä oli näyttely Praha Quadtriannale-95 lavastustaiteen näyttelysssä, jossa esiteltiin kahden eri tekijän lopputyöt lavastustaiteen laitokselta. Oma osuuteni näyttelyssä koostui Helmenkalastajat-oopperan pienoismallista, luonnoksista ja dokumenttikuvista. Lopputyöhön kuuluu myös näytelysuunnittelu, jolla kahden eri tekijän ja estetiikan työt pyrittiin kokoomaan kokonaisuudeki. Sekä näyttelyesite, jossa on informaatiota laitoksesta ja muistumia näyttelyn tunnelmasta.

Työn teoreettinen osuus käsitellään sekä kirjallisen että kuvallisen materiaalin kautta, niissä pyrin hahmottamaan tämänhetkistä käsitystäni lavastajian työnkuvasta ja omaa itseä lavastajana ammattiteatterissa Helmenkalastajat-työn pohjalta.

Aineisto: Produktioraporiin, luonnoksia jo dokumenttikuvia sisältävä kansio
Asiasanat: Bizet, Helmenkalastajat, ooppera, lavastus
Säilytyspaikka: Taik:n kirjasto ja Lavastustaiteen laitos
Sivumäärä: 33 + 9