LITHOVIUS, Eeva

"SARJAKUVA SANKARI KOHTAA MUSTALEIMA EMMENTALIN" LASTEN KALUSTESARJA

Lopputyö

Lopputyössä suunnittelin lastenkalustesarjan sisältäen tuolin, pöydän ja säilytyskalusteen. Aihevalintani tärkeimmät syyt olivat lastenkalusteiden laiminlyöty asema muun huonekalusuunnittelun osana, pitkä kokemukseni lastenhoitoalalta ja oma elämäntilanteeni pienen lapsen äitinä. Suunnittelemieni kalusteiden kohderyhmä on leikki-ikäiset eli 2 - 7 vuotiaat.

Suunnittelun lähtökohdat on valittu lasten ehdoin, pelkkä aikuisten huonekalujen pienentäminen ei riitä täyttämään lasten vaatimuksia. Tärkeimmät vaatimukset ovat
- koko
- turvallisuus
- toiminta ja käyttö
- helppohoitoisuus
- kestävyys
- muotoilu ja ulkonäkö

Muotoilullisina lähtökohtana on käytetty sarjakuvasankari Mikki Hiirtä. Vaikka Mikki edustaakin tavallaan ylikansallista humpuukikulttuuria, on hän toisaalta jo klassikko ja lasten etuoikeus ja herättää aikuisissakin yleensä myönteisiä mielikuvia.

Työ on tehty perustuen talonpoikaisjärkeen eikä tutkimuksiin ja tarkoitus on antaa käyttäjien eli lasten testata ovatko kalusteet hyviä vai ei. Suunnitteluprosessissa työskentelin yhdessä kokeneiden alihankkijoiden kanssa, jotka valmistivat prototyypit.

Tuolin runko on yksinkertainen metalliputkikonstruktio, johon muoviset istuin- ja selkänojakotelot sekä jalkanastat kiinnitetään. Putkijalat taipuvat reilusti istuinosan ulkopuolelle ja taakse, joten tuoli on erittäin tukeva. Kaikki hitsaussaumat jäävät muovikotelon sisään piiloon.

Pöydän idea on pöytälevyn muotoilussa. Täysympyrästä poistettu palanen tekee muodosta käytännöllisen ja mahdollistaa yhdisteltävyyden.

Säilytyskaluste on avohylly, joka on lapsille helppokäyttöisin. Tavarat ovat hyvin esillä, mutta yleisilme säilyy siistinä, vaikka tavaraa olisi hyllyssä paljonkin. Hylly on varustettu pyörillä ja käsikahvoilla, mikä mahdollistaa sen helpon siirreltävyyden. Hyllyn takalevy on maalattu liitutaulumaalilla, joten sitä voidaan käyttää tauluna.

AINEISTO: Prototyypit: pöytä, tuoli, säilytyskaluste, kirjallinen osuus, diat, planssit