Pvm: 6.9.1996
Osasto: Taidekasvatuksen osasto
Koulutusohjelma: Kuvaamataidon opetuksen koulutusohjelma (syv. aikuisop. linja)
Tekijä: Ruotsalainen Kari
Työn nimi: Graffiti - tuhon taide
Työn laji: Lopputyö

Lopputyöni tavoitteena on esitellä suomalaisen graffitin pääpiirteet ja näyttää kuinka monimuotoisesta ilmiöstä on kyse. Tuon tatä monimuotoisuutta esille valokuvieni avulla. Esittelen myös graffitin teoriaa kirjallisista lähteistä. Teoriaa täydentävät graffitin tekijöiden kanssa käydyt keskustelut.

Varsinainen graffitikuva-arkisto jää minulle itselleni. Arkistoinnillani on sekin merkitys, että siinä jatketaan joidenkin graffitien elinikää ja samalla saadaan tallennettua täta usein nopeastikin katoavaa ainutlaatuista nuorisokulttuurin muotoa. Olen tehnyt dioistani myös multivision, joka kuvattiin sitten vidonauhalle. Videonauha jää kaikkien nähtäväksi lopputyösalkkuni yhdeksi osaksi. Multivision alkupuoli koostuu eri graffitityylien esittelystä. Loppuosaan olen ottanut mukaan myös katujen varsilta kuvatut revityt julisteet, jotka yhdistyvät multivisiossani graffitien kanssa osittain juonelliseksi kokonaisuudeksi. Näitäa kuvia rytmitän tietokoneen ja musiikin avulla.

Graffiteja tehdään kaduilla myös julisteiden päälle, samoin julisteita kiinnitetään maalausten päälle. Minulle nämä julisteetkin edustavat eraänlaista grafftia. Yhdessä maalausten kanssa niistä muodostuu katukollaaseja, joista sain ideani omalle näyttelylleni.

Toisena tavoitteenani oli järjestää aiheesta näyttely, joka eroaisi perinteisestä näytteilleasetuksesta, mutta silti soveltuisi hyvin teemaan. Halusin laittaa graffitikuvani esille aitoon ympäristöön, oikeiden graffien joukkoon. Graffitimaalareiden tapaan kuvasin näyttelykuvat valmiina näyttelypaikoilla ja laitoin kuvat kaikkine muutoksineen omaan mustaan kirjaani eli blackbookiini. Tarkoitukseni on ollut kunnioittaa koko toiminnassani niin pitkälle kuin mahdollista graffitiperinteitä ja sääntöjä.

Tein eräästä revitystä julisteen kuvasta itselleni nimimerkin, tagin, jota sitten monistin ja levittelin valitsemani reitin varrelle näyttelyopasteiksi. Tämän reitin, jonka myös merkitsin kartalle, varrelle jäivät myös Heisingin tärkeimmät graffitipaikat. Ne, jotka reittiäni seurasivat, näkivät myös paljon oikeaa grattitia. Karttaan erikseen merkityi[le näyttelypaikoille laittelin oikeiden graffitien joukkoon omat graffitikuvani, joita kutsun piisseikseni. Nuo kuvat olivat siis minun graffitiani.

ltse en ole graffitia maalannut. Vanhempaan ikäluokkaan kuuluvana olen ollut ulkopuolinen tarkkailija. Silti olen halunnut oppia ymmärtämän ja pääsemään sisälle graffitien maailmaan. Olen lukenut aiheesta kirjoja, kysellyt ja kuunnellut juttuja. Paljon on vielä opittavaa, mutta monta kokemusta rikkaampi olen jo nyt matkallani. Tähän astisista matkakokemuksistani kymmenvuotisen taipaleen varrelta aion teille kertoa.

Lopputyöni esittelyyn sisältyy lisäksi opastettu graffitikierros aidossa ympäristössä.

Aineisto: Kirja, jossa on tekstin lisäksi laserkopiokuvitus (26kuvaa). Multivisio, joka on kuvattu myös videonauhalle. Erillinen näyttelykansio, josta löytyvät näyttelykuvat sekä diat näyttelypaikoilta. Kaikki on pakattu mustaan salkkuun.
Asiasanat: Graffiti, grafftikuvat, graffitikokemukset
Säilytyspaikka: Taideteollisen korkekoulun kirjasto
Sivumäärä: 131