PVM: 20.3.1996
OSASTO: Taidekasvatuksen osasto
KOULUTUSOHJELMA: Kuvaamataidon opetuksen koulutusohjelma
TEKIJÄ: Juntunen Jaana
TYÖN NIMI: Kurtti kuvakirja
TYÖN LAJi: Lopputyö

Lopputyöni on kuvakirja lapsille, lapsenmielisille ja itselleni. Olen kirjoittanut, kuvittanut ja taittanut sen. Kirjallinen osuus on prosessin kuvaus. Kirjallani ei ole tarkoituksena olla muuta kuin viihteellinen ja minulle itselleni opetukselline. Halusin etsiä kadonnutta mielikuvitustani ja käyttää sitä kuvantekemiseen - löytää lapsenomainen tarinankertomisen riemu. Minä etsin lapsuuteni maailmaa. Usein lastenkirjailijat saavat ideansa ja aiheensa omasta lapsuudestaan. Monilla on ikävä sinne, missä ei vastuu paina ja kaikki on mahdollista. Haluan tunnustaa lapsen itsessäni, siten ymmärrän paremmin ajatuksiani ja tekojani. En tee kirjaa lapsille enkä aikuisille vaan niille, joissa elää sama lapsi kuin minussa. Tarinani syntyi vähitellen päähenkilön ympärille. Se kertoo pienestä möröstä, joka ei tiedä olevansa mörkö. Lopulta se löytää paikkansa ja alkaa tyytyväisenä opetella mörkönä olemista.

Lopputyöni suurin ja haastavin osuus on kuvitus. Olen käyttanyt kuvien tekemisessä akvarelleja, lyijykynää, retussiruiskua ja viimeistelyssä tietokonetta. Aloitin muokkaamalla päähenkilöäni. Sen jälkeen luonnostelin muita kuvia summittaisessa järjestyksessä. Lopulliset kuvat syntyivät hitaasti ja hapuillen. Taitto ja kirjan lopulliseen muotoon saattaminen toivat mukanaan tekniset ongelmat.

Olen tehnyt kuvakirjan alusta loppuun asti. Löysin osan mielikuvituksestani ja toivon, etten kadota sitä tietoyhteiskunnan maailmaan. Nautin kuvien tekemisestä. Matkan varrella petyin kuvallisista tuotoksistani mutta löysin myös jotain uutta omasta tekemisestäni.

AINEISTO: Kuvakirja, raportti
ASIASANAT: Kuvakirjat, Iastenkirjat, mielikuvitus