Pvm: 5.2.1996
Osasto: Taidekasvatuksen osasto
Koulutusohjelma: Kuvaamataidon opetuksen koulutusohjelma
Tekijä: Brusila Juha Antero
Työn nimi: Veistoksia Viiripuistoon
Työn laji: Lopputyö

Veistoksia Viiripuistoon on lähinnä taiteellinen lopputyö, joka sisältää neljä maahisveistosta ja kirjailisen työkuvauksen. Veistosten materiaalieina on kivi ja vesi. Aiheena veistoksissa on suomalainen kansantarusto, jota on käsitelty sellaisenaan perinteisessä muodossa. Perinteinen muoto tarkoittaa realistisia hahmoja, maahisia, ihmisen ja eläinten piirteitä omaavia ihmisen mittakaavassa olevia veistoksia.

Veistokset on sijoitettu Helsingin kaupungin leikkipuistoon, Viiripuistoon, Pikku- Huopalahteen. Viiripuistossa yksi neljästä veistoksesta toimii alueen portinvartijana ja kolme on sijoitettu lasten kahluualtaaseen toiminnallisiksi leikkiveistoksiksi.

Portinvartija on Viiripuiston huolto- ja toimintarakennuksen pääsisläänkäynnin edessä, pisteessä, jossa puistoa lähestyvät säteittäiset jalankulkuväylät leikkaavat. Veistoksen kivi on louhittu Kurusta ja tunnetaan nimellä "Kuru grey". Portinvartija on kooltaan 2,2 x 0,8 x 0,8 metriä ja seisoo asfalttiin upotettuna ja juotettuna.

Kolme pienempi maahista on sijoitettu rakennuksen takapihalle, leikkialueelle, jossa on pengerretty kahluuallas. Altaassa on vesipisteitä, joihin voidaan liittää letkulliset käsisuihkut. Altaaseen kertyvän veden määrää voidaan säännöstellä pohjaventtiiliä säätämällä. Veistokset ovat kooltaan 1,4 x 0,8 x 0,8 m, 1,0 x 0,7 x 0,7 m ja 0,6 x 0,6 x 0,4 metriä. Kivimateraali on nimeltään Aurora, jota louhitaan Mäntsälästä. Maahisten lisäksi altaassa on pyöreäksi hioutuneita suuria luonnonkiviä.

Veistokset on tarkoitettu ensisijaisesti lapsille, mutfta samalla muovaamaan uuden kaupunginosan henkeäi ja luonnetta kaiken ikäsille. Maahiset ovat yritys yhdistäi lastenkulftuuria ja perinteistä veistotaidetta.

Veistosten toteutus tapahtui Tattarisuolla Taidekivenveisto ry:n tiloissa. Työvälineinä olivat luonnosteluun tarvittavat savi, kipsi ja styrox-levy ja kiventyöstöön tarvittavat piikit, melsselit, moska ja leka seka kivipora ja timanttilaikalla varustettu kulmahiomakone.

Työnkuvaus on aikajärjestyksessä etenevä kertomus tekemisestä ja tunteista työhön.

Aineisto: Kirjallinen reportti
Asiasanat: kivi, veistotaide, kansantarusto, lastenkulttuuri
Säilytyspaikka: TaiK/kirjasto ja taidekasvatuksen osaston kirjasto
Sivumäärä: 54