Pvm: 1998

Osasto: Keramiikka - ja lasitaiteen osasto

Tekijä: Vainonen Raila

Työn nimi: EVIDENCE

 

Lainsuojaton valon ja värin maailmassa on multimedian keinoin toteutettu produktio värikuvan siirtymisestä keraamiselle kappaleelle. "Olen vääristellyt totuutta. Olen syyllinen ja tuhoaja kuin ne kaksi työmiestä, jotka raivaavat vanhaa muutoksen tieltä." Minä tunnustan, I Confess, että Lainsuojattomaksi nimeämäni työ ei vastaa alkuperäistä, peltipinnalle sprayattua ja pensselöityä tekstikuvitusta."

Multimediakoosteen kuva-aineisto on taltioitu dioiksi Helsingin, Hietalahden Sinebrychoffin kunnostustyömaa-alueella ja Vuosaaren telakalla 1996-97. Aineiston muokkaus tapahtui Taideteollisen korkeakoulun Medialaboratoriossa pääasiassa Adobe Photoshop- ja Director ohjelmilla.

Animaatio ja kitaramusiikkiosuudet käsittävä englanninkielinen kuvakertomus kulkee graffitien maailmassa, siirtyen paikasta, ajasta ja materiasta toiseen olomuotoon konkreettisesti, keraamiseksi kiveksi nimeltään "Evidence", todistusaineistona graffitin olemassaolosta. "But graffiti is bound to live". Se on kertomus erään lainsuojattoman kohtalosta.

Kertomuksen tekstitys mukailee paikoin englanninkielisten laulujen sanoituksia ja lainaa tunnettujen elokuvien vuorosanoja. Teksti on runollisen lyhyttä, kliseistä,: "they born at night, but they live in light".

Kuvakertomuksen jatkona suomenkielinen todistusaineisto selvittää kuvan muokkauksen työvaiheet ja toteutuksen tärkeimmät tekniset tiedot; "Aamunkoitteessa vaaleat sävyt erottuvat hämärän läpi raskaina kirkastuen päivää kohti. Graffitit elävät vain valossa ja hämärään ne häviävät". Valo ja värijaksossa selvitetään lyhyesti additiivisen ja subtraktiivisen värijärjestelmän toiminta ja käyttö. Teksti sisältää myös keraamiseen seripainamiseen liittyvän asiatiedon menetelmistä miten värillinen diapositiivikuva on siirretty valettuun keraamiseen elementtiin, "Evidence"-kiveen keraamiseksi siirtokuvaksi.

"Everybody ought to get careful",

Teksti luotaa kritisoiden aikamme arvomaailmaa jaksoissa: Transformaatioajatuksen synty diasta seriksi keraamisen kiven pintaan, tallentamisen puolustelu osassa: "Kenellä on oikeus purkaa ja hävittää hyvin tehty työ. Kenellä on oikeus rakentaa tilalle ikävänharmaata betoniseinää. Kenen silta, kenen paalu". Koloihin piiloutuneet: "Laki ei suojaa graffiteja". Varteenotettavaa asiaa löytyy myös rivien välistä, omistus- kirjoituksessa: Slummien kirjat: "Erämaan kulkijoille", "Aikansa arvioinnin ulkopuolelle".

 

Aineisto: CD-rom , Evidence-veistos

Asiasanat: keramiikan seripaino, multimediakooste