Pvm: 1998

Osasto: Keramiikka - ja lasitaiteen osasto

Tekijä: Turpeinen Outi

Työn nimi: Näyttely esineistä museomaailmassa: ETSIMÄSSÄ MYSTEERIÄ

 

Lopputyöni koostuu kirjallisesta osasta ja näyttely osasta.

Olen lopputyötäni varten kiertänyt mm. Lontoon. Oxfordin ja Prahan luonnontieteellisissä ja etnografisissa museoissa ja tehnyt niissä muistiinpanoja. Vierailujeni pohjalta tekemäni esineet ovat fiktiota, mutta ne pohjautuvat museoissa piirtämiini esineisiin. Jokainen näyttelyesineeni on tehty yksittäisenä uniikkikappaleena, pääosin lasin muottivaluina (lost wax-technique). Käytän esineissä lasin lisäksi myös muita ihmisen jalostamia materiaaleja kuten silikonia tai metallia.

Kirjallisessa osassa pohdin yleisesti museoiden historiaa sekä esittelen muutaman mielikuvitusmuseon tekijän. Olen mennyt suoraan museoihin alkuperäislähteiden luokse ja pyrkinyt selvittämään museoihin joutuneiden/päässeiden esineiden rituaalista ja kulttuurillista taustaa, aitouskäsitettä ja kopioimista. Kerron lasista ihmisen jalostamalla materiaalina. Kirjan ulkoista ilmettä tehdessäni olen pyrkinyt löytämään aiheeseeni sopivan keskiverto-historiallisen ulkonäön.

Lopputyönäyttelyni Helsingin Luonnontieteellisessä museossa marraskuussa 1998 on jatkoa kahdelle edelliselle näyttelylleni "Archaelogical Findings" Amsterdamissa kesäkuussa 1997 ja Taik:n ryhmänäyttelylle "Me, myself and I" Helsingissä toukokuussa 1998. Valitsin kuvitteellisen museoni näyttelypaikaksi luonnontieteellisen museon sen selkeän museaalisen tunnelman vuoksi. Nostalginen museo voi luoda tietyn illuusion ajasta.

 

Aineisto: Lopputyökirja

Asiasanat: lasitaide, mielikuvitusmuseo, esineet