Pvm:17.04.1998

Osasto: Keramiikka- ja lasisuunnittelun osasto

Tekijä: Kaarna Kirsi

Työn nimi: "jotain kivaa"

 

Lopputyöni on ollut todellinen tuotesuunnittelutehtävä teollisuudelle, jonka olen toteuttanut yhteistyössä Hackman Designor Oy Ab:n ja Marimekon kanssa. Sain kutsun Arabialle suunnittelemaan heille lahjatavaraa, joka olisi massatuote. Lopputuloksena syntyi "jotain kivaa" tuoteperhe, sarja käytännöllisiä kodin koristuspisteitä eri materiaaleissa. Sarjan keraamiset osat (iso/pieni kannellinen purkki, sirotinpari, iso/pieni alunen) olen valmistanut itse Arabian tehtaalla. jossa minulla on ollut työhuone ja materiaalit käytettävissä. Kokoelmaan kuuluva painokangas "abrakadabra" painettiin minulle lopputyötäni varten Marimekolla, jossa tekemieni kokeiden kautta pääsin tutustumaan tekstiilin maailmaan.

Esineet eivät ole pelkkiä muotoja tai pintoja, vaan ne ovat yhtä lailla tunnetta, ns. "näkymätöntä ääriviivaa". Ne kommunikoivat ihmisen koko psyko-fyysisen kokonaisuuden kanssa ja toimivat niin käytännöllisinä palvelijoina kuin mielikuvien ja tunteiden välittäjinä. "jotain kivaa" sarjan tuotteille on ominaista helppous ja konstailemattomuus, ne ovat reiluja. tarpeellisia tavaroita, jotka viestivät positiivisuutta ja antavat iloa arkeen.

Etsin lopputyöni oikeutusta koristeelle keraamisessa esineessä. Hain myös uutta ja modernia koristeluilmettä posliinitavaraan. Löysin oman käsialani vapaasta viivasta ja abstraktista ajatusmaisemasta .Suunnittelemieni koristeiden kautta avautui mahdollisuus ns. surface designiin eli kuvion sovittamiseen moneen eri materiaaliin ja tarkoitukseen.

 

Aineisto: Keraamiset esineet ja painokankaat kirjallinen osa ja kangasmallikansio ja diat

Asiasanat: tuotesuunnittelu, tuoteperhe, koriste, kuosi