Pvm : 1997

Osasto: Keramiikka ja lasitaide

Tekijä: Mäkinen Sarita

Työn nimi: Kuoria

 

 

 

 

Lopputyöni aihe on luonnonmuodoista innostuksensa saaneet keraamiset veistokset. Töiden inhimillisistä muodoista kurkottautuu orgaanisia ulokkeita. Materiaalina on lasittamaton teollisuuspigmenteillä värjätty korkeapolttoinen kivitavarasavi . Työstötekniikkana on käsinrakennnus; kasvatan esinettä kerros kerrokselta.

Lopputyön kirjallinen osio käsittelee ajatusmaailmaani ja sitä kautta myös keraamisen kehitykseni vaiheita, syitä ja seurauksia. Tutkin minäni tämänhetkistä kokonaisuutta ja tämän kuvion kulminoitumista tekemiseeni sekä myös ajatusteni heijastumista töistäni Konkreettiset työt, keraamiset veistokset, ovat dokumentoitu kirjallisessa osiossa. Näen esineeni vahvasti omaa tarinaansa kertovina kappaleina, jota tallennan vain pienen hetken. Teen töitä tunteella ja ennen kaikkea intuitiolla Parhaina tekemisen hetkinä koen olevani jonkin suuremman välikappaleena, tunne virtaa pään kautta tekeviin käsiini Tunnen onnen kiertyvän. Onnistunut tekemien ja lopputulos ruokkivat toisiaan. Toivon töitteni tuovan iloa maailmaan. Suuntaan elämässä onnea kohti. Se ei kuitenkaan ole stabiili tila, vaan vaakakupit tulee tasapainottaa jatkuvasti. Pitää elää tätä hetkeä, kuitenkin menneen muistaen sekä tulevaa pelkäämättä. Yritän oppia näkemään ja aistimaan pieniä merkityksellisiä asioita, jotka aiemmin ohitin olankohauksella, lapsen nauru, varis puunlatvassa, sellon sointi syksyisessä yössä, valonsäde vesipisarassa. Pikku juttuja, joissa voi nähdä maailman Toivon auringon paistavan sydämeen saakka Pyrin ymmärtämään paremmin elämän eri tasoja ja vivahteita monimuotoisuutta ja monimutkaisuutta. Ajallisten vaiheiden kuitenkin ollessa yksinkertaisia synty, elämä ja kuolema, sattuman mukaan määräytyen. Tätä paradoksia yritän töissäni selvittää.

Keramiikka on minulle onnen välikappale, työt ajatuksieni kuvia. Jos työni herättävät ajatuksia muissakin, olen onnistunut tehtävässäni. Lopputyöni kulminoituu näyttelyyn Into-galleriassa Helsingissä 2 - 20.4.1997 - 20.4.1997.

 

 

Aineisto: Taiteellinen produktio, kirjallinen osio kuvineen

Asiasanat: Keramiikkataide, käsinrakennus, luonto, elämyksellinen kokemus