Osasto: Muotoilun osasto
Koulutusohjelma: Keramiikka- ja lasisuunnittelu
Tekijä: Kuussaari, Sannaliina
Työn nimi: Occio-koristemoduulisarja
Työn laji: Lopputyö
Sivumäärä: 101

Tiivistelmä:

Projektin päämääränä oli kehittää tuotteita Tulikivi Rakennuskivet Oy:lle heidän laajasta kovien kivien valikoimastaan.

Tehtaalla kivien jätepaloille toivottiin löytyvän käyttöä, koska jätemateriaalia kertyy jatkuvasti. Kuussaari päätyi ajatukseen, jossa noin neliön kokoiset (ja tahdottaessa jopa pienemmätkin) kappaleet voitaisiin hyödyntää.

Tuotesarja on eräänlainen moduuliryhmä, jonka kaikki osat ovat toisiinsa nähden standardeja. Värejä voidaan yhdistellä asiakkaan mieltymysten mukaan. Varastoväreiksi valittiin 8 kivilajia. Kuussaari lähti miettimään tuotesarjalle sellaista ilmettä, joka olisi yksiväriseen tasopintaan tottuneen asiakkaan helppo hyväksyä. Pelkistetyt ympyräkuviot tuntuivat istuvan hyvin pohjoismaiseen kuviomaailmaan, ovathan erityyppiset pallokuosit säilyttäneet suosiotaan muillakin suunnittelun saroilla läpi vuosikymmenten. Toki kuvio pöytäpinnassa on jo itsessään radikaalia ja uutta, mutta projektin tarkoitus olikin löytää uusia ratkaisuja.

Kuviosarja koostuu vesileikatuista osista. 600 x 600mm kehykseen leikataan vaihtoehtoisesti joko kaksi sisäkkäistä kehää, halkaisijoiltaan noin 400mm ja 230mm tai vain isompi taikka pienempi kehä. Näin siis saadaan kuvioiksi rengas, iso ympyrä sekä pieni ympyrä. Vesileikkuutapaa muokattiin hieman normaalista poikkeavaksi, jotta kaikki leikatut osat saataisiin säästettyä käyttöön.

Asiakas voi valita osista mieleisensä kuviokokonaisuuden sekä sisustuksensa yleisilmeeseen sointuvan värimaailman. Asiakas voi myös tilata koristeet suoraan tasoihin ym. leikattuina, jolloin säästytään ylimääräisiltä saumoilta. Moduuliosia voidaan toki käyttää monin tavoin sekä ulkona, että sisällä ja kiiltävän lisäksi muutkin pintakäsittelyt ovat mahdollisia.

Moduulisarjan kivet saivat rinnalleen myös lasia. Pienempää ympyräosaa tehdään Nuutajärvellä ja väreinä ovat useat iittalan tuikuista tutut vaihtoehdot. Lasin alle voidaan asentaa valaisin, jolloin kiven ja lasin kontrastia saadaan korostettua. Värillinen lasi luo tunnelmaa, mutta kirkkaan lasin avulla voidaan työskentelyvalaistustakin hieman parantaa.

Tärkeimmäksi osaksi tuotesarjassa muodostui altaanympärys. Se kehitettiin koristesarjan rinnalle korvaamaan perinteistä teräsallasta valutustasoineen. Kuussaari suunnitteli ympyräkoristeisiin sopivan ovaalin altaanympäryksen, joka on tarkoitettu ainoastaan pyöreälle teräsaltaalle. Täten voitiin mitoittaa aiemmat koristeosat sopimaan pyöreää allasta varten leikattavan aukon sisään ja näin saatiin hyödynnettyä kaikki vesileikattava materiaali. Altaanympärys sai pian rinnalleen myös version, jossa hanaa varten oli ovaaliin muotoon lisätty eräänlainen niemeke. 600mm syvyisessä keittiötasossa ei löytynyt järkevää sijoituskohtaa hanalle, eikä sitä voida sauman päälle sijoittaa. Tämä jatkokehitys oli kuitenkin tuotteelle vain hyväksi. Muoto sai lisää persoonallisuutta ja sen ansiosta tuotteelle voitiin hankkia mallisuojaus.Aineisto: Mallikeittiöt esillä Ruoholahden High Tech Centerin Airas Designissa, Projekti esitellään myös Tulikiven kotisivuilla osoitteessa http://www.tulikivi.com/www/home.nsf/wwwframeset_koristemoduulit?openp
Asiasanat: kivi, graniitti, marmori, lasi, valo, tuotesuunnittelu
Säilytyspaikka: TaiK kirjasto, Tulikivi Oyj:n arkistot
Salassapitoaika päättyy: -