VALAJA, Heli

JÄÄHYVÄISIÄ - suolalasitustutkimus

Lopputyö 29. 4. 1993

Lopputyö muodostuu kolmesta osasta: tutkimusosa, taiteellinen produktio ja kirjallinen osa.

Suolalasitus on Saksasta 1200-luvulta lähtöisin oleva lasitusmenetelmä. Siinä tavallinen ruokasuola höyrystyy tulipesiin tai uuniin heitettynä ja muodostaa savessa olevan piihapon kanssa lasituskerroksen. Värillistä suolalasitusta saadaan esim. käyttämällä värjättyjä engobeja. Tutkimusosassa tein kokeita massa-analyysien pohjalta valitsemillani koemassoilla ja engobeilla. Löysin hyvin eriluonteisia mutta kylläkin käyttökelpoisia massoja ja engobeja suolalasittamista varten.

Suolalasitus sopii parhaiten taidekeramiikkaan ja pientuotannon lasittamiseen, sillä polttaminen on työlästä ja vaatii erikoisolosuhteet. Sähköuuni ei käy, sillä suola tuhoaa vastukset. Yhden ongelman muodostavat suolauksen aikana uunista vapautuvat myrkyt: kloorikaasu ja suolahappo, joten polton tulee tapahtua ulkona ja kaukana asutuksesta. Myös lopputulokset ovat hyvin vaihtelevia.

Taiteellisena työnä tein kolmea eri kokoa olevia uurnia ja kahta eri kokoa olevia seinälaattoja kolmella käyttömassalla käyttäen koepolttojen tuloksia valintani pohjana. Yhteensä tein näyttelyä varten yli 30 uurnaa. Töiden pinnalla käytin engobeja, jotka olin tutkimuksissani todennut hyviksi. Uurnat eivät ole suunnitellut kuolemalle ja ihmistuhkalle, vaan ne ovat Jäähyväisiä menneille asioille.

AINEISTO: 1. taiteellinen produktio, 2. kirjallinen dokumentti, 3. tutkimus (koepalat & kirjalinen selvitys)
ASIASANAT: suolalasitus, suolapoltto
SÄILYTYSPAIKKA: TaiK:n kirjasto ja Keramiikka- ja lasitaiteen laitos