KAUPPINEN, Anne

LUUVALO - VALAISINSARJA LUUPOSLIINISTA

Lopputyö

Lopputyössäni suunnittelin valaisinsarjan luuposliinista.

Ennen varsinaista suunnittelutyötä tein tutkimuksen luuposliinista tarkoituksenani perehtyä tarkkaan käyttämääni materiaaliin.

Luuposliini on hohtavan valkoista, valo suodattuu sen läpi lämpimänä. Materiaalina luuposliini soveltuu erityisen hyvin valaisimeksi.

Valaisimen rakenteen perusideana ovat moduulit, joita on seitsemän. Moduuleista voi koota useita erilaisia valaisimia. Valaisimen rakentaminen yhdestä moduulista on mahdollista samoin kuin kymmeniä moduuleita käsittävän putken kasaaminen. Samoista moduuleista voi koota katto- tai pöytävalaisimen.

Moduuleita yhdistettäessä kunkin osan väliin jää pieni rako (5 mm), josta pääsee läpi suodattamatonta valoa. Valaisimen ylä- ja alapuolilla olevat aukot muodostavat myös oman valoalueensa. Luuposliinivalaisimen antama valo perustuu näiden suodattuneiden ja suodattamattomien valoalueiden keskinäiseen toimivuuteen.

Valaisimen luuposliiniosat valmistin Gustavsbergin tehtaalla Ruotsissa. Osat ovat 1230° C:een poltettuja, lasittamattomia kappaleita. Polton jälkeen hioin osien pinnat.

Lopputyöni kirjallinen osa sisältää perustekstin lisäksi kolme liitettä : 1) piirustukset moduuleista ja metallikehikosta, 2) luettelo käyttämistäni komponenteista, 3) lyhennelmä materiaaliopin raportista "BC-massat / luuposliinitutkimus".

AINEISTO: Kirjallinen lopputyö 26 s. ja valaisimien prototyypit
ASIASANAT: Luuposliini, valaisin
SÄILYTYSPAIKKA: TaiK:n kirjasto