HYRSKY, Tuomas

SUOMALAISET EMALOIDUT JALOMETALLIJETONIT

Lopputyö

Lopputyöni käsittelee suomalaisia emaloituja jalometallijetoneja. Jetonit ovat yhdistysten tai yhteisöjen jakamia jalometallista valmistettuja ja emaloituja kantorenkaalla varustettuja merkkejä, joita usein kannettiin kellonvitjoissa tai jos saaja oli nainen niin kaulaketjussa.

Työni on tutkielma jetoneista, siinä käydään läpi jetonien yleinen historia, historia Suomessa, kantotavat, taiteellisuus, valmistus, valmistajat sekä lopuksi esitellään kaikki työn aikana löydetyt suomalaiset jetonit. Jokaisesta jetonista on valokuva, "heraldinen" selitys ja tunnistustiedot.

Työtä varten tutustuin museoiden ja keräilijöiden kokoelmiin sekä jetoneja valmistaneiden yritysten arkistoihin. Käännyin tarvittaessa myös jetoneja jakaneiden yhteisöjen puoleen.

Tutkielmassani kävi ilmi, että Suomessa valmistettiin hyvin korkealuokkaisia emaloituja jalometallijetoneja jo 1890-luvulla. Ne ovat täysin vertailukelpoisia esim. pietarilaisen Fabergen töiden kanssa. Mielenkiintoista oli myös se, kuinka taito siirtyi työhuoneen välityksellä liikkeeltä toiselle. Yllättäviä yhteyksiä löytyi kaikkien huomattavimpien valmistajien kesken.

AINEISTO: kirjallinen tutkielma
ASIASANAT: emalityöt, jalometallit, jetoni, merkit, metallitaide, mitalit