ISONIEMI, Eliisa

POLTTOPISTEITÄ

Lopputyö

Lopputyöni koostuu paperisavelle tehdyistä graafisista kuvista. Olen työssäni yhdistänyt keramiikan ja grafiikan ilmaisukeinot.

Kuvieni teema liittyy jumalatarmyyttiin, jonka keskeistä sisältöä ovat syntymän ja kuoleman kiertokulku, kasvun ihme ja elämän uudistuminen. Olen kuvannut myytistä nousevia ideoita ja ajatuksia, myytin moninaisuutta ja kosketuskohtia omaan elämääni.

Halusin töissäni ilmaista elliptistä aikakäsitystä, jonka mukaan kaikki on yhtäaikaa. Keraaminen materiaali, ohut savilevy sisältää tämän viestin. Levyt ovat hauraita ja hetkellisiä, mutta kestäviä ja ikuisia kuin kivi. Keraaminen materiaali on olennainen osa graafisia kuvia ja töiden sisältöä.

Olen käyttänyt töissäni paperisavimassaa, joka tehdään sekoittamalla jätepaperista tehtyä massaa valusaveen. Kuivatin kipsimuottien päällä paperisavesta ohuita levyjä, joihin siirsin graafiset kuvat siirtokuvatekniikalla. Kuvat vedostin monotypioina tai piirsin suoraan siirtokuvapaperille, josta siirsin kuvat lakan avulla saveen. Kuvan teossa käytin seriöljyä ja serilakkaa. Värin tein itse sekoittamalla metallioksideja ja sulatetta.

Keraaminen materiaali tuo paljon mahdollisuuksia graafiseen ilmaisuun. Lasitteet, pintareliefit ja erilaiset polttotavat rikastuttavat graafista kuvaa. Keraamista grafiikkaa voi myös säilyttää ulkotiloissa tai julkisissa tiloissa. Se on kestävää ja sietää kosteutta.

AINEISTO: Taiteellinen produktio, Kirjallinen työ 33 s.
ASIASANAT: Paperisavi, monotypia, jumalatarmyytti
SÄILYTYSPAIKKA: TaiK:n kirjasto