ILLI, Esa

"KILI-KALI" ELOKUVAN KÄSIKIRJOITUS JA OHJAUS

Lisensiaatintyö 29.4.1994

Esa Illin käsikirjoittama ja ohjaama Kili-kali on kaksikymmentäviisi minuuttia pitkä näytelmällinen lyhytelokuva, jonka juuret ovat pitkässä perehdyttämisjaksossa rosvon ja narkomaanin maailmaan. Elokuva pyrkii fiktiivisen elokuvakerronnan avuin tavoittamaan rikos- ja huumekierteeseen ajautuneen ihmisen sisäisen todellisuuden, hänen pelkonsa, harhansa ja epätoivonsa, mitä naturalistisessa tai dokumentaarisessa kerronnassa ei välttämättä pystytä saavuttamaan.

Elokuvan tutkimus- ja perehdyttämisjakso alkoi keväällä 1991 ja jatkui intensiivisesti saman vuoden loppuun asti. Ennakkovalmistelut ja harjoitukset näyttelijöiden kanssa alkoivat maaliskuussa 1993 ja kuvaukset ajoittuivat saman vuoden toukokuun kahdelle viimeiselle viikolle. Varsinaisia kuvauspäiviä oli yhteensä seitsemän ja ns. second unit - kuvauksia ilman näyttelijöitä oli kaksi.

Ohjaajana halusin keskittyä ennen kaikkea henkilöohjaukseen ja tein etukäteen paljon töitä roolien analysoinnissa ja näyttelijöiden motivoimiseksi. Toisin sanoen yritin saada roolit rakennettua näyttelijöiden kanssa syvyyssuunnassa mahdollisimman ehjiksi, jolloin kuvausten aikana pystyisimme keskittymään pintatasoon. Mutta todellisuus odottamattomine käänteineen muutti lähes kaiken, ja kuvauksiin jouduimme lähtemään improvisoiden ja vaihtunein näyttelijävoimin.

Ohjaajana koin, että tämän tuotannon tärkein anti minulle oli se, että jouduin olosuhteiden pakosta tekemään nopeita ja intuitiivisia ratkaisuja suurissakin asioissa - ja luottamaan niihin.