HUOTELIN, Merja

"LENTÄVÄ NAINEN" -MULTIVISION KUVITUS

Lopputyö 19.3.1994

Työni aiheena oli kuvitus Helsingin kaupunginmuseon multivisioon "Lentävä nainen", joka Sakari Topeliuksen sanoin kertoo muutamasta hauskasta hetkestä Helsingin Senaatintorilla viime vuosisadan puolivälissä.

Multivisio koostuu vanhoista valokuvista ja tekemistäni pastellipiirroksista. Tarinan nainen on kävelyllä syksyisellä Senaatintorilla, kun tuuli tarttuu hänen krinoliinihameensa helmoihin ja lennättää hänet yläilmoihin. Ilmalennon aikana katsoja pääsee osalliseksi torin elämään. Senaatintorin rakennukset muodostavat miltei alkuperäisessä asussaan säilyneen historiallisen näyttämön, johon kaupunginmuseo haluaa katsojat tutustuttaa. Multivision katsojakohderyhmän muodostavat esikoululaiset ja ala-astetta käyvät lapset, joilla esim. kotiseututietämys kuuluu oppimistavoitteisiin.

Halusin piirroksissani houkutella esiin arkistojen mustavalkoisissa kuvissa piiloon jäävän värien hehkun (puvuissa, rakennuksissa jne.) ja esittää entisaikojen helsinkiläiset ilmeikkäinä ja elävinä. Haasteellista on se, että tarina oli kuvitettava "oikein", multivisiohan tulee opetuskäyttöön. Perehdyin Helsingin historiaan mm. museoissa, arkistoissa ja kirjojen avulla.

Kuvitukseni koostuu n. 30 pastellipiirroksesta, joissa pääosassa ovat ihmiset. Ajattelin, että näin katsojan on helpompi eläytyä tarinaan ja sitä kautta kiinnostua myös historiasta - sehän ko. multivision tavoite on.

AINEISTO: Kirjallinen osa, diakuvat
ASIASANAT: Kuvitus, multivisio
SÄILYTYSPAIKKA: TaiK:n kirjasto, graafisen suunnittelun laitos