HELLSTEDT, Antti

ROSA WAS HERE

Lopputyö 12.5.1994

"Rosa was here" -elokuva on varhaisnuorten fantasia - road-movie. Elokuvassa katoaa maailmasta kaikki yli 13- vuotiaat ihmiset ja neljän nuoren ryhmä lähtee anastamallaan poliisiautolla kiertämään aikuisetonta Suomea rypien varhaismurrosiän kriiseissään. Pyrimme ohjaaja Kaija Juurikkalan kanssa saamaan elokuva energiseksi, esteettiseksi, värikkääksi ja aistilliseksi.

Elokuva kuvattiin super-16 formaatilla, josta levennettiin 35 millinen esityskopio. Kuvausmateriaaleina käytin Fujin 100 ASA:n negatiivia ulkokuvissa ja Kodakin 200 ASA:n negatiivia sisä- ja yökuvissa. Molemmat ovat keinovalofilmiä. Prässäsin eli ylikehitin Kodakia yhden aukon tilanteissa, joissa sen herkkyys ei olisi riittänyt. Mielestäni nimenomaan Kodakin sävyt sopivat tähän elokuvaan. Fujin jouduin valitsemaan vastahakoisesti taloudellisista syistä. Se aiheutti hieman enemmän työtä värimäärittelyssä, mutta lopputulos toimi hyvin.

Ulkokuvissa pyrin loivaan valokontrastiin jotta väripinnat hehkuisivat puhtaina. Tasoitin varjokohtia milloin refleellä, milloin päivänvalolampulla tai kuvasin kokonaan varjossa. Yökuvissa pyrin saamaan yleensä savun avulla tai jätin suuren osan kuvaa kokonaan mustaksi.

Käytin elokuvassa ainoastaan kiinto-objektiiveja parhaan piirron aikaansaamiseksi. Joissain kohtauksissa käytin myös kuvaa pehmentävää Pro-mist-filtteriä (vasikan syntyminen ja Rosa ui humalaansa pois).

Mielestäni tein kohtalaisen onnistuneen maailman lasten fantasiaelokuvaan. Kohtalaisen siksi, että kaipaamani visuaalinen huikeus jäi puuttumaan. Olisin halunnut elokuvaan ainakin yhden kohdan, joka olisi nostattanut hiukset pystyyn. Paikkoja sille olisi ollut esim. konsertissa öisellä torilla ja lopun kuumailmapallon paljastumisella tai lentoonlähdöllä. Se olisi edellyttänyt myös yhteistyötä äänisuunnittelijan kanssa. Käsikirjoitus jo kaipasi sitä, mutta kun ohjaaja ei sitten kannustanut siihen, en minäkään osannut vaatia sitä. Ensi kerralla osaankin sitten jo vaatia asioita, jotka katson välttämät tömiksi elokuvan hyväksi.

AINEISTO: "Rosa was here" -elokuva, kirjallinen lopputyöraportti
SÄILYTYSPAIKKA: TaiK:n kirjasto