HEIKKILÄ, Vesa-Matti

DRIVE-IN MCDONALD'S

Lopputyö 28.2.1994

Miksi haluan lopputyön aiheeksi juuri tämän?

Nykyään hampurilaisravintolat elävät todellista boomia. Kilpailu kiristyy ja uusia pikaruokaloita syntyy joka puolelle Suomea lamasta huolimatta. Kaikki pääketjut (McDonald's, Carrols, Snacky ja Clock) investoivat voimakkaasti juuri uusien paikkojen lisäämisellä, eikä niinkään vanhojen uusimisella. Uusi hampurilaisbaari on lähes aina menestyvä, kunhan se on lähellä kuluttajaa.

Hampurilaisketjuille onkin tärkeää juuri nyt taistellessa näistä markkinoista, saada perustettua mahdollisimman monta ruokapaikkaa. Tämä on yleismaailmallinen ilmiö. Koska määrä korvaa laadun on usein tingitty ravintoden arkkitehtuurissa. On pyritty mahdollisimman halpoihin ratkaisuihin. Onhan näiden paikkojen yksi pääasia saada asiakas sisään ja mahdollisimman nopeasti ulos.

Edellä mainittujen syiden ansiosta on tällä hetkellä juuri DRIVE-IN tyyppisten ravintoloiden kasvu ollut nopeaa. Kaikilla suurimmilla hampurilaisketjuilla on oma yleislinja ja näkö. On helppo tunnistaa minkä monikansallisen ketjun mössöt kussakin baarissa on jo monien satojen metrien päähän. Tietyt piirteet rakennuksissa ovat samanlaiset ympäri maailman. Mielestäni nämä nykyiset drive-in baarit eivät ole mitenkään kaksisia. Vaan lähinnä tylsiä ja aneemisia.

Suunnittelemani hampurilaisravintola sijaitsee Puistolan ja Tikkurilan välisen moottoritien risteyksessä. Se on ylöspäin suuntautuva rakennus, joka on rakennettu välittömään yhteyteen parkkipaikan kanssa. Rakennus koostuu neljästä kuutiomaisesta kappaleesta, joiden väliseen tilaan on suunniteltu ruokailutilat. Kuutiot on asetettu siten, että ne muodostavat muurin vilkkaan moottoritien ja parkkipaikan välille.

Teräsverkko muodostaa julkisivun ja antaa varjoa ruokailutilaan. Teräsverkon muodossa olen halunnut ottaa huomioon McDonald'sin tunnuksena olevan kultaisen kaaren, jota käytettiin varsinkin 50-luvulla hampurilaisketjun ravintoloiden arkkitehtuurissa.

Rakennusmateriaalina on rapattu tiili, lasi ja ruostumaton teräs. Olen halunnut suunnitella rakennuksen lähinnä nuorisoa varten, koska nykyiset hampurilaisravintolat on suunnattu lapsiperheille. Siksi parkkipaikan (missä nuoriso tapaa toisiaan) merkitys on melko suuri.

AINEISTO: Suunnitelma osa (piirustukset), kirjallinen osa
ASIASANAT: Drive-in hampurilaisravintola
SÄILYTYSPAIKKA: Sisustus arkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun laitos, TaiK:n kirjasto