HÄRKÄSALMI, Tiina

POIKKEAMA SUORASTA - PYSÄHDYKSIÄ SOLMUN HETKISSÄ

lopputyö 22.4.1994

Lopputyöni lähtökohtana on lankaan sidottava solmu. Solmu on ihmisen ikiaikainen apuväline, jonka muoto on säilynyt muuttumattomana läpi ihmiskunnan historian. Ennen kirjoitustaidon kehittymistä solmuja on käytetty mm. muistiinmerkitsemisessä, josta kehittynein muoto on Perun inkojen solmukirjoitus, Quipu. Johtuen solmujen yleisyydestä arkisena työvälineenä ne liittyvät läheisesti erimaiden kansanperinteessä noituus- ja taikauskomuksiin. Solmujen avulla on parannettu sairauksia, solmuja sitomalla ja avaamalla on vaikutettu mm. avio-onneen, syntymään, kuolemaan, tuulen voimakkuuteen. Solmuihin liittyy lukuisia vertauskuvallisia merkityksiä. Solmu on olennaisista olennaisin, ydin, mutta samalla se kuvaa ratkaisematonta ongelmaa. Buddhalaisuudessa loppumaton solmu symboloi onnea ja henkisen elämän pysyvyyttä, - ikuisuutta. Solmut ovat etappeja maallisella vaelluksellamme. Syntymän, kuoleman, rakkauden solmut. Elämä ilman solmuja lienee hetkellinen suora, vailla yllätyksiä, kohtaamisia.

Produktio-osassa halusin hävittää solmun itseisarvollisuuden. Halusin solmusta välittäjän, apuvälineen. Lopputuloksena on 17 640 solmusta rakentuva verkosto, joka on jäykistetty epoksihartsilla.

Aluksi kokeilin eri materiaalien soveltuvuutta jäykistettäväksi hartsilla. Tekokuidut (polyamidi ja polyesteri) osoittautuivat liian imukyvyttömiksi ja tiukkakierteisiksi, jotta rakenteesta olisi tullut riittävän jäykkä. Kookos-naru taas laminoitui liiaksi. Manilla 220/1 oli tarpeeksi löyhäkierteistä ja huokoista, että hartsattuna rakenteesta tuli kestävä ilman ylimääräisiä tukirakenteita. Lopullinen työ koostuu kuudesta kappaleesta (30x45x205), kokonaismitoiltaan 90x90x205.

AINEISTO: kirjallinen osa 27 s., verkkorakenteinen veistos
ASIASANAT: solmu, verkosto
SÄILYTYSPAIKKA: Tekstiilitaiteen laitos, TaiK:n kirjasto