KETTUNEN, Vesa-Veikko

HOLOGRAMMI NÄYTTELYKÄYTÖSSÄ

Lopputyö 11. 5. 1993

Hyvä paikka esitellä asioita ja tuotteita ovat messut ja näyttelyt. Moninaisen kuvatarjonnan yli on vaikea saada kuvansa näkymään. Hologrammi monine erikoisominaisuuksineen on huomiota herättävä ja informatiivinen tapa kertoa itsestään. Hologrammi on valolla tehty ja valolla näkyviin saatava kolmiulotteinen kuva, joka on joko liikkumaton tai nykyisellä tekniikalla jopa jossakin määrin liikkuva. Kuva voi olla myös vaihtuva. Hologrammin muodostumisen ymmärtämiseksi olen tarkastellut valon ominaisuuksia. Selvittääkseni hologrammin olemusta olen asiantuntijoiden kanssa valmistanut hologrammin Sitralle. Kuvaan hologrammin syntyvaiheita ja valotan sen mahdollisuuksia näyttelykäytössä. Tärkeimmässä osassa lopputyötäni on mitä mahdollisuuksia hologrammin käytössä voisi olla. Työssäni olen kuitenkin rajoittunut käsittelemään näyttelykäytössä hyväksi käytettäviä hologrammeja.

Käsittelen hologrammia tuotteena, jota voitaisiin käyttää kerronnan välineenä. Koska holo- grammimateriaali sallii valottaa samaan kuva-alaan useampia kuvia, ajatus kehittyvästä kuvasta, animaatiosta oli mahdollinen. Sijoittamalla hologrammiin useita kuvia, voidaan näyttää esimerkiksi kokoontaitettavan laitteen eri vaiheet tai maisemassa tapahtuvat muutokset. Hologrammilla voidaan korvata näyttelyssä esimerkiksi ainutlaatuinen tai historiallinen taideteos tai esine. Se voidaan tallentaa hologrammiin tarkasti joka puolelta tarkasteltavaksi ilman rikkoutumisen tai häviämisen riskiä. Hologrammin valmistuksessa käytettävät valotusajat ovat vain muutamia kymmeniä sekunnin miljardisosia, joten nopeampikin liike n pysäytettävissä. Tehokas tapa esitellä tuotteita on esimerkiksi kypärä tai luodinkestävät liivit esiteltynä juuri sillä sekunnin murto-osan hetkellä, joka on näiden tuotteiden toiminnalle oleellista.

Lähestyttäessä hologrammia kuva avaa uuden näkymän. Kuvauksia varten kuva-aihe oli valmistettava pienoismallina, joka sitten kuvattaisiin. Valmistimme Rainbow hologrammin, jossa itse filmimateriaali generoi värit, jotka vaihtuisivat katselukulmaa muutettaessa. Hologrammille täytyi suunnitella myös sekä ripustus, että valaistus sijoituspaikan ehdoin. Näytteillepanemisessa on otettava huomioon useita asioita, kuten hologrammin tyyppi, kuvan tyyppi, referenssikulma, emulsio, filmin muoto, valaisun tarve ja katselualue. Hologrammi näkyy melko kapeasta, vain noin 30 asteen kulmasta, valottamalla filmimateriaalille useampia kuvia saadaan kuva näkymään laajemmasta kulmasta. Kuvan ei tarvitse olla joka kulmasta katsottuna sama, jolloin kuva voidaan saada vaihtuvaksi. Hologrammille tuodaan ympäröivää yleisvaloa voimakkaampi valo, tällöin hologrammin kuva on valoisuudeltaan ympäristöä voimakkaampi. Kuljettaessa hologrammin ja vaikka aivan yhtä valovoimaisen valomainoksen ohi on hologrammin paremmuus silmiin pistävä. Katsoja voi liikkua omaa tahtiaan kuvan ympärillä ja kuva elää sen mukaisesti.