Pvm:15.11.1994
Osasto: Elokuvataiteen osasto
Koulutusohjelma: Elokuvataiteen koulutusohjelma
Tekijä: Piirainen Tapio
Työn nimi: Kissa ja varjo
Työn laji: Lopputyö

VARJO on entinen poliisi ja KISSA kassakaappimies. He rikkovat kirjoittamattoman säännön ja rakastuvat etsivätoimistonsa asiakkaaseen. Nopat ratkaisevat: Kissa saa naisen, Varjo veneen, rahat ja passin Nizzaan. Vuosia myöhemmin Varjo palaa. Nainen on kadonnut, Kissan kassakaapista löytyy natsien kultaharkko ja kadulla vaanivat tappajat.

Kösikirjoituksessa ja ohjauksessa on haettu tyyliä, joka vapauttaisi tekijän lajityypin kahleista. Mukana on aineksia melodraamoista, film noirista, lännenelokuvista, komedioista ja toimintaelokuvista.

Henkilöohjauksessa tavoitteenani on lakoninen, mutta intensiivinen ilmaisu. Oikeaa tapaa nöytellö on haettu tilanteiden ja roolien kautta ilman filosofointia.

Alkuperäinen kuvausmateriaali oli 16mm filmi. Elokuvan kesto oil 77' 26". Tuotannon toteutustapaan ovat ratkaisevasti vaikuttaneet taloudellisten resurssien ja kuvausajan puute suhteessa työn laajuuteen. Tuotannon budjetti oli 250 OOOmk ja kuvausaika 17 pävää.

Aineisto: Lopputyöraportti (27 sivua), käsikirjoitus (60 sivua) ja kopio valmiista elokuvasta, kesto 77' 26 (VHS-kasetilla)
Asiasanat: fiktion ohjaus- ja käsikirjoitus
Säiytyspaikka: Elokuvataiteen laitos, TaiK kirjasto, TV1 filmiarkisto ja kuvanauha-arkisto
Muita tietoja: Teoksen oikeudet omistaa Oy Yleisradio TV1 ja tekijä
Sivumäärä: loppuraportti 27