PVM: 25.3 1996
OSASTO: Elokuvataiteen osasto
LAITOS: Elokuvataiteen koulutusohjelma
TEKIJÄ: Hellstedt, Lenka
TYÖN NIMI: Sepelimurskaamon kauniin Jolantan ihmeellinen elämä
TYÖN LAJI: Lopputyö

Lopputyö koostuu elokuvan "Sepelimurskaamon kauniin Jolantan ihmeellinen elämä" käsikirjoituksesta ja ohjauksesta, sekä elokuvan tekemistä kuvaavasta kirjallisesta osuudesta. 36 minuuttia pitkän fiktiivisen elokuvan on tuottanut Villealfa Filmproductions Oy, ja rahoittanut Audiovisuaalisen viestinnän edistämis keskus AVEK ja Yleisradion TV 1.

Kirjallisessa osuudessa käytetään ilmaisuja "perinteinen-" ja "klassinen dramaturgia", joilla tarkoitetaan Elokuvataiteen osastolla, pitkälti Syd Fieldin ja Ola Olssonin näkemyksiin pohjautuen opetettavaa kolminäytöksistä rakennetta, jota elokuva noudattaa.

Elokuvan käsikirjoitus kuuluu liitteenä kirjalliseen osuuteen, joka alkaa idean syntymisestä ja käsikirjoituksen valmiiksi saattamisesta, ja jatkuu tuotannon valmistelun kautta kuvauksiin, leikkaukseen, äänitöihin, muihin jälkitöihin ja levityssuunnitelmaan. Yhteenvedossa käsitellään ensimmäisten esityskertojen jälkeen saatua palautetta ja arvioidaan työn onnistumista.

Elokuvan aihe on sitoutumisen pelko. Sen keskeinen sisältö, pääväittämä, on käsikirjoitustyön alussa määritelty lause "rakastuminen vaatii uskaltautumista". Elokuvan juoni kertoo nuoresta naisesta joka pakenee tunneköyhästä avoliitosta ja kohtaa todellisen rakkauden.

Elokuva on tehty tietäen, että sen merkittävin esityskanava tulee olemaan televisio. Tämä on otettu huomioon kuvakokojen suunnittelussa, valaisussa ja äänitöissä. Tietoinen taiteellinen tavoite on kuitenkin ollut tehdä elokuva, jonka laadullisesti antoisin katsomistilanne on elokuvateatteriesitys. Elokuva on muodoltaan ja kuvakerronnaltaan perinteinen ja narratiivinen, laajalle yleisölle suunnattu.

Elokuva on kuvattu superl6-materiaalille ja siitä on tehty sekä digitaalinen stereoäänellä varustettu TV-esityskopio, että 35-mm:seksi levennetty, optisella monoäänellä varustettu filmikopio.