PVM:1996
OSASTO: Elokuvataiteen osasto
KOULUTUSOHJELMA: Elokuvataiteen koulutusohjelma
TEKIJÄ: Cantell, Saara
TYÖN NIMI: Sirpalesatu
TYÖN LAJI: Lopputyö

Käsikirjoituksen ja ohjauksen lopputyöni on 19-minuutin mittainen, mustavalkoinen 16- mm:n filmille kuvattu elokuva "Sirpalesatu". Se on surusävyinen komedia rakkaudesta, jossa tarina kerrotaan ilman dialogia, pitkälti tanssin ja välillä akrobatiankin keinoin. Elokuva on toteutettu yhteistyössä Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitoksen kanssa.

"Sirpalesadun" tarina pohjaa, joskin hyvin vapaasti, H. C. Andersenin satuun Pieni merenneito. Elokuvassa limittyy keskenään kaksi rakkauskertomusta. Toisaalta päähenkilön, Jatan, vastakaiutta jäävä rakkaus saman opiskelijayhteisön viereisessä huoneessa asuvaan Janneen, ja toisaalta Jannen ja Minnan räiskyvä parisuhde, jota Jatta joutuu seuraamaan. Siinä leikkien ja riehuen ylläpidetty rakkaus päätyy riitojen kautta kyllästymiseen ja kylmyyteen. "Sirpalesatu" kuvaa tilanteita, joissa henkilöt rakastavat väärin ja ristiin, mutta huomaavat erehdyksensä vasta liian myöhään. Se ei ole silti tarina toivottomuudesta, vaan pikemminkin tunteista, jotka ihmisen on uskallettava kohdata voidakseen lähteä omalle tielleen.

Lopputyöni kirjallisessa osassa olen pyrkinyt vähän perinteistä "miten kuvaukset sujuivat" -raportointia laajempaan hahmotukseen. Halusin selvittää itselleni, mitä elokuva minulle merkitsee. Miksi haluan tehdä elokuvia? Millaisia elokuvia haluan tehdä ja miten? Lisäksi pidin mielekkäänä käydä lävitse sitä perustaa mikä minulla on ollut lopputyöni tekemiseen, eli koulussa saamaani käsikirjoitus- ja ohjausopetusta. "Sirpalesadun" tekoprosessia käsittelen kirjallisen osan viidennessä luvussa (lähtökohdista ja alkuideasta aina valmiin elokuvan saamaan palautteeseen). Sitä edeltävät luvut ovat: 1. Johdanto, 2. Miksi haluan tehdä elokuvia (jossa puhun elokuvan magiasta sekä elokuvasta unena, valheena, tarinana ja maailmoja muuttavana voimana, 3. Mitä olen oppinut ohjaajan työstä (jossa käyn läpi saamaani opetusta, esikuvia ja niiden puutteita sekä ohjaamisessa keskeistä yhteistyötä työryhmän eri jäsenten kanssa) sekä 4. Käsikirjoittamisesta ja lentokoneista valtameren pohjalla (missä kerron saamastani käsikirjoitusopetuksesta sekä parista toteuttamatta jääneestä käsi kirjoituksestani ja niiden merkityksestä "Sirpalesadun" syntyyn). Viimeisen, kuudennen luvun olen otsikoinut: Miten tästä eteenpäin. Siinä yritän hahmotella niitä teemoja, joita haluaisin jatkossa käsitellä sekä "Sirpalesadun" myötä auenneita näkökulmia ja uusia kysymyksiä, joiden parissa haluaisin työskennellä.