KOSKINEN, Arto

KESÄN VIIMEINEN PÄIVÄ, KÄSIKIRJOITUS JA OHJAUS / fiktio

Lopputyö 30. 3. 1993

Lopputyö Kesän viimeinen päivä on 67 min. 35' näytelmällinen TV-elokuva nelihenkisen perheen kesälomamatkan muuttumisesta pakomatkaksi, kun perheen äidille paljastuu, että isän firma on tehnyt konkurssin. Isä on kavaltanut firmansa jäljellä olevat varat ja päättänyt kustantaa lapsilleen ikimuistoisen kesäloman.

Lopputyön kirjallisessa osuudessa käydään ohjaajan näkökulmasta tarkasteltuna läpi elokuvan kehitysprosessi käsikirjoituksesta valmiiseen työhön ja ensimmäisiin esityksiin.

Kun elokuvan ohjaaja on myös sen käsikirjoittaja, on hänen suurin ongelmansa näiden kahden ammatin pitämisessä erillään toisistaan. Elokuvan ohjaajaminän on kyettävä kylmettämään suhtautumisensa käsikirjoitusvaiheen rakkaimpiinkin luomuksiin. Hänen on tavallaan pystyttävä käsikirjoittamaan tarina uudestaan kuvausvaiheen aikana alati muuttuvien tuotannollisten olosuhteiden vuoksi. Kun elokuvalla on pieni budjetti ja se toteutetaan suurimmaksi osaksi tien päällä, vaaditaan ohjaajalta erityistä kykyä tinkiä alkuperäisistä suunnitelmistaan ja hyödyntää olemassaolevat mahdollisuudet parhaalla mahdollisella tavalla. Rohkeus kohdata ongelmatilanteet sellaisinaan näyttäytyy parhaimmillaan luovina ratkaisuina, joita ei kykene ennalta suunnittelemaan.

Kirjallisessa osuudessa lopputyön tekijä pyrkii mahdollisimman objektiivisesti analysoimaan oman työpanoksensa ja osuutensa alkuperäisistä tavoitteista lopputulokseen.

AINEISTO: 35 mm. näytelmäelokuva 67 min, kirjallinen osuus
ASIASANAT: elokuva, käsikirjoitus, ohjaus